Skip to content
diabetes-foto

Diabetes type 2

Richtlijnen goede voeding

Voor mensen met diabetes type 2 vormen de Richtlijnen goede voeding de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, aldus de Gezondheidsraad.

Streven naar gewichtsverlies

Een groot deel van de mensen met type-2-diabetes heeft overgewicht of ernstig overgewicht. Afvallen en een lager gewicht vasthouden is voor hen van belang, wijst onderzoek uit. Een gewichtsverlies van 5% kan al aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. Met goede begeleiding is een dergelijk gewichtsverlies haalbaar. Bij het afvallen zijn de Richtlijnen goede voeding belangrijk, maar ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen.

 Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is nuttig en is een onderdeel van de Richtlijnen goede voeding.

Bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, is het belangrijk dat de inname van essentiële voedingsstoffen (zoals voedingsvezel, vitamines en mineralen) niet in het gedrang komt. Een diëtist kan, samen met andere zorgverleners, een advies op maat geven aan mensen met diabetes type 2.

Bron: Gezondheidsraad