Nieuwe inzichten en daarom nieuwe richtlijnen
De nieuwe Schijf van Vijf is samengesteld op basis van de Richtlijnen Goede Voeding 2015, die de Gezondheidsraad vorig jaar november presenteerde. De richtlijnen Goede Voeding geven aan van welke voedingsmiddelen we meer mogen eten en van welke we minder mogen eten om ziekten als diabetes type 2, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker te verlagen. Het Voedingscentrum heeft deze de afgelopen maanden vertaald naar hoeveelheden van producten, te vinden in de nieuwe Schijf van Vijf!

Wat is er veranderd?
Er staan geen duidelijke afbeeldingen van voedingsmiddelen meer in de vakken, de voedingsmiddelen zijn aan de buitenranden getekend. De grootte van de vakken geven de verhouding van de hoeveelheden weer. Het grootste (groene) vak staat voor groente en fruit. Het op één na grootste (oranje) vak voor brood, aardappelen en graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta’s, couscous en zilvervliesrijst. Het op twee na grootste (blauwe) vak staat voor de dranken. Het vierde (roze) vak omvat de eiwitbronnen, zoals zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei. Het allerkleinste (gele) vak staat voor de zachte en vloeibare vetten.

Meer groente, peulvruchten, noten en minder bewerkt vlees, producten en snelle suikers
De schijf geeft de basisvoeding weer; voedingmiddelen die ons lichaam van alle belangrijke voedingsstoffen voorzien en die er voor zorgen dat jouw lichaam gezond blijft. Een aantal hoeveelheden zijn anders dan de oude versie van de schijf, namelijk:

  • 250 gram groente op een dag in plaats van 200 gram
  • Minimaal 1x in de week peulvruchten eten
  • 1x per week vette vis
  • Minder rood vlees, maximaal 500 gram in de week
  • Minder bewerkt rood vlees zoals vleeswaren of vleesproducten
  • Wat minder zuivel; 2-3 porties in plaats van 3
  • Meer ongezouten noten/pinda’s, liefst dagelijks een handje

Meer variatie mogelijkheden!
De nieuwe Schijf van Vijf houdt rekening met verschillende culturen en de veranderende eetgewoontes in Nederland. Niet meer de aanbeveling van 2 broodmaaltijden en aardappels met groente en vlees, maar meer keuze mogelijkheden! Op de website van het Voedingscentrum kun je jouw eigen Schijf van Vijf bekijken waarin de dagelijkse hoeveelheden voor jou berekend worden op basis van leeftijd en geslacht met daarbij allerlei variatie mogelijkheden in de vorm van verschillende dagmenu’s. Zo kan er naast de Hollandse pot ook gekozen worden uit een Mediterraan, Turks of een Marokkaans dagmenu!

Producten van buiten de Schijf van Vijf; dagkeuze en weekkeuze
Het voedingscentrum geeft ook adviezen over producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, denk hierbij aan broodbeleg, tussendoortjes, dranken, sauzen enzovoort. Dit noemen zij de dagkeuze. Het advies is om dagelijks niet meer dan 3-5 keer iets buiten de Schijf van Vijf te nemen, hierbij moet je denken aan kleine hoeveelheden zoals een koekje tussendoor, bepaald soort beleg op je brood, honing in je yoghurt. Deze keuzes zouden niet meer dan 75 kcal per portie mogen zijn.

Daarnaast is het advies om, als je dit wilt, maximaal 3x per week iets groters te nemen, ook wel de weekkeus genoemd. Hier kun je denken aan een stukje taart op een verjaardag, een patatavond, of een snack. Calorierijke eetmomenten waarvan we er best wel een aantal mogen hebben, maar niet te veel.

Bron: Voedingscentrum.nl