Recent onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht bevestigen de positieve effecten van volkoren graanproducten. Volkoren graanproducten zijn volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta.
De positieve effecten van volkoren graanproducten zijn: een verminderde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht en een smallere taille.
Door het boek Broodbuik van William Davis kwamen de graanproducten en met name de gluten in het brood in opspraak.
Gluten zouden volgens het boek Broodbuik nadelig zijn voor de gezondheid
Fred Brouns, hoogleraar Innovatie gezonde voeding, aan de Universiteit van Maastricht concludeert dat de nadelige effecten, die in het boek Broodbuik staan niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Conclusie: we kunnen weer gewoon brood eten, we hoeven geen duur glutenvrij brood meer te kopen. De winkels verkochten al veel minder (gewoon) brood en ik merk dat op dit moment vaak brood in de aanbieding is. Dus profiteer van de brood-aanbiedingen! Het mag weer en het is nog gezond ook!