Vanaf 13 december 2014 worden etiketten van voedingsmiddelen duidelijker door de nieuwe Europese etiketteringswet. De volgorde van noteren van de voedingswaarde verandert. De volgorde wordt: energie (kcal), vet, verzadigd vet, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
Op het ‘nieuwe’ etiket staat geen natrium meer maar zout, omdat dat voor consumenten duidelijker is. Zout hoeft niet vermeld te staan als toegevoegd ingrediënt maar kan toch op het etiket staan. Dat kan komen omdat er van nature zout in het product zit.
Allergische stoffen zoals glutenbevattende granen (spelt, tarwe, rogge, gerst), eieren, noten, pinda’s en melk moeten straks op het etiket vermeld worden in vetgedrukte letters of cursief of onderstreept of in een andere kleur. In Nederland zal dat vaak neerkomen op vetgedrukte letters, want dat hebben de brancheverenigingen afgesproken.
De letters van de nieuwe etiketten worden groter, dat is wettelijk vastgesteld. Ook de regels voor plantaardige oliën en vetten zijn veranderd. In de nieuwe wet moet erbij staan of het geheel of gedeeltelijk gehard is, om welke soorten oliën en vetten het gaat bijvoorbeeld zonnebloemolie, palmolie, raapolie.
Straks is ook op het etiket te zien of producten ingevroren zijn geweest. De term ‘ontdooid’ moet dan vermeld worden.
Ook de horeca moet informatie over allergische stoffen beschikbaar hebben. De bediening moet informatie kunnen geven over allergische stoffen in producten, of de informatie moet op de menukaart staan.
Ook bij onverpakte voedingsmiddelen moet duidelijk zijn of er allergische stoffen inzitten bijvoorbeeld in het brood van een bakkerij. De bakker kan een schapkaart bij het brood neerzetten.
Producten die voor 13 december in de schappen staan met een oud etiket mogen daarna nog verkocht worden.